Never trust modern technology. Trust it only when it is old technology.


The Paper Δεσποινίς....

καλημέρα!!
Δεν ξέρω αν έχω αναφερθεί δεσποινίς στο θέμα The paper. Λοιπόν το The paper είναι ένα περιοδικάκι το οποιο εκδίδεται κάτω στην Ρόδο και είναι κατάσταση Athens Voice και Lifo αλλα ok στα πρώιμα στάδια και ασχολείται με τις τέχνες τον πολιτισμό τις μουσικές κτλ κτλ . Σε αυτήν την προσπάθεια έχω την τύχη να συνδράμω και εδώ δεσποινίς ...αφιλοκερδώς φυσικά όπως και όλοι οι συντάκτες του the paper. Επειδή κάτω στην Ρόδο τα πράγματα είναι κάπως περίεργα δεσποινίς με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να βοηθήσουμε και εμείς στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. δεν είναι τυχαίο βεβαια πως τα 2/3 τον συντακτών είναι εκτος Ρόδου... Για Ρόδο θα μιλήσω σε άλλο post δεσποινίς αλλα να ξέρεις πως σαν spot είναι από τα πιο φωτεινά σε όλο τον πλανήτη ( επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ρόδος είναι το μέρος με την περισσότερη ηλιοφάνεια όλο τον χρόνο ). Αυτό που ίσως να χαλάει το τοπίο είναι ο νεοπλουτισμός και τα λεφτά που έχουν κάνει τους κατοικους τους λίγο πιο περίεργους και επιρρεπείς στα χρήματα.
τελοσπάντων .
Λοιπόν το The paper είναι free press και διαβάζετε μονο στην Ρόδο. Δεν κατάφερα να το δω ... γιατί είμαι εδώ στο athens αλλα ok θα μου κρατήσουν φαντάζομαι τεύχος . λοιπόν εγώ ασχολούμαι σαν συντάκτης με την τεχνολογία και τον πολιτισμό.έχω γράψει περί blogs και αλλα σχετικά άρθρα αλλα το τελευταίο άρθρο το οποιο σχετίζεται με την έννοια του ψηφιακού παιχνιδού στην ζωή μας είναι από τα αγαπημένα μου .... δεν είναι κάτι σοβαρό απλός ok ίσως να προβληματίσω κάποιους εκεί κάτω να σκεφτούν και το προκλητικό για αυτούς ..το φυσιολογικό για κάποιους άλλους ....

Ψηφιακά Παιχνίδια

Η ανθρώπινη φαντασία είναι ένα καταπληκτικό πράγμα. Σαν παιδιά, ξοδεύουμε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας ,στους φανταστικούς κόσμους που δημιουργούμε και στα παιχνίδια.μας .Δεδομένου ότι παίζουμε, μαθαίνουμε. Και καθώς μεγαλώνουμε, το παιχνίδι μας γίνεται πιο περίπλοκο. Προσθέτουμε νέους κανόνες αλλά και στόχους. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας είναι κάτι το οποίο έχει πάρει την ονομασία ως σύγχρονο παιχνίδι.

Τώρα μια ολόκληρη γενιά έχει μεγαλώσει με ένα διαφορετικό σύνολο παιχνιδιών και παίζει αυτά τα παιχνίδια με διαφορετικούς τρόπους. Η σβούρα αντικαταστάθηκε σταδιακά από το Pacman και φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για τα Playstastion 2 και τις Xbox όπως και άλλες γνωστές παιχνιδομηχανές –βασίλισσες στον κόσμο του ψηφιακού Παιγνιδιού .Όπως τα παιχνίδια της παιδικής μας ηλικίας , τα σύγχρονα videogames στηρίζονται στην ενεργό συμμετοχή του παίχτη. Καλούμαστε για να δημιουργήσουμε και να αλληλεπιδράσουμε με ψηφιακούς κόσμους- χαρακτήρες.

Προσέξτε ένα μικρό παιδί με ένα νέο video game. Το τελευταίο πράγμα που κάνει είναι να διαβάσει το εγχειρίδιο χρήσης . Αντ' αυτού, παίρνει το joystick και αρχίζει να πατάει τα κουμπιά για να καταλάβει τι συμβαίνει. Μέσω της δοκιμής-επανάληψης και του λάθους, οι παίκτες παίζοντας , χτίζουν στο μυαλό τους ένα πρότυπο του παιχνιδιού βασισμένου στα στοιχεία που συλλέγονται.

Η νοοτροπία των σύγχρονων gamers είναι η μεταχείριση του κόσμου ως ένα μέρος δημιουργικότητας και όχι κατανάλωσης .Η κοινωνία μας παρολ’αυτά παρατηρεί μόνο κάποια αρνητικά χαρακτηριστικά τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι εξετάζουν τα ψηφιακά παιχνίδια και βλέπουν έναν κατάλογο δεινών (είναι βίαια, εθιστικά , παιδαριώδεις, άνευ αξίας).Οι προσωπικοί υπολογιστές και τα ψηφιακά παίγνια σύμφωνα πάντοτε με αυτήν την λογική μας απομονώνουν, μας κάνουν αντικοινωνικούς, κλπ. κλπ. Δεν ξέρω πόσο αληθεύει η κριτική αυτή και πόσο πραγματικά αφορά μόνο στους υπολογιστές. Γιατί και ένα βιβλίο, όταν το διαβάζουμε μας απομονώνει, μόνο που εκεί είναι «ευγενής» η μοναξιά, και όχι τεχνολογική(1).Πάντως οι θετικές πτυχές του ψηφιακού παιχνιδιού -δημιουργικότητα, αυτοσεβασμός, επίλυση προβλημάτων - είναι κάπως λιγότερο ορατές στους «μη παίζοντες» αλλά και στους τεχνοφοβικούς φίλους τους .

Το E-περιοδικό Wired κάνει μια μεγάλη αναφορά για να τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την κουλτούρα των νέων παιχτών στο τελευταίο του τεύχος. Οι γκούρου των video games φωτογραφίζονται διπλά σε γνωστά icons την σημερινής εποχής. Η Madonna ποτέ δεν φαινότανε πιο όμορφη –γύρω από τόσα Plasma monitors . Ένας από αυτούς τονίζει ότι το να παίζεις ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι δομικά το ίδιο με το να δημιουργείς μουσική με κάποιο μουσικό όργανο. Και οι δύο αυτές διαδικασίες εμπεριέχουν στοιχεία επανάληψης μέχρι την ολοκλήρωση τους .

Στην Ελλάδα τώρα , υπάρχουν gamers που παίζουν και δημιουργούν. Το φετινό Medi@terra θα ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι της Μεντιοχώρας, το κομμάτι των computer games.Το Συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι γνωστό για τις τεχνολογικές του ανησυχίες εδώ στην χώρα μας .Φέτος την τιμητική τους έχουν οι ψηφιακοί παίχτες και γενικότερα η έννοια του παιχνιδιού στην δική μας κοινωνία πάντοτε σε σχέση με την τεχνολογία. Δυστυχώς την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει λήξει η ημερομηνία κατάθεσης έργων αλλά σίγουρα θα έχουμε την χαρά να δούμε τα έργα όλων αυτών που πήραν μέρος στην «Παιδική – Ψηφιακή- Χαρά» , τον Οκτώβριο στον Φούρνο.

Καταλήγοντας ,τα παιχνίδια έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν σχεδόν όλες τις άλλες μορφές μέσων ψυχαγωγίας. Μπορούν να μας πουν τις ιστορίες, να μας προσφέρουν τη μουσική, να επιτρέψουν σε μας να επικοινωνήσουμε και να αλληλεπιδράσουμε με άλλους, να μας συνδέσουν με νέες κοινότητες, και να μας αφήσουν να παίξουμε. Θα μας ενθαρρύνουν για να δημιουργήσουμε πράγματα που ίσως μόνο να φανταζόμασταν. Αντίθετα από τις περισσότερες άλλες μορφές μέσων, τα Ψηφιακά παιχνίδια είναι σαφώς πιο διασκεδαστικά. Παίξτε λοιπόν άφοβα …..

(1) Νίκος Δήμου: Τα "Επίκαιρα" από το http://nikosdimou.blogspot.com/ σε άλλη παράλληλη έκδοση.

http://www.wired.com/ : Το Wired κάνει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για το αντίκτυπο τον σύγχρονων video games πως αυτά διαμορφώνουν τον πολιτισμό μας, από τον αθλητισμό ,στην ιατρική και την οικονομία

http://www.momchill.com/crimson_room.swf :Επιτέλους ,παίξετε, παίξετ,ε παίξετε, παίξετε ….Δοκιμάστε να δραπετεύσετε.... από του Crimson το δωμάτιο.

http://www.fournos-culture.gr/site/Greek/index.html :Φούρνος .... Κέντρο για την ψηφιακή κουλτούρα.

http://www.mediaterra.org/gr/index.htm : Ελέγξτε το παιχνίδι και τους Παίχτες ….. Medi@terra 2006 4 - 8 Οκτωβρίου Αθήνα .


3 Responses to “The Paper Δεσποινίς....”

  1. # Anonymous Anonymous

    ipa na sou leroso kai sena to blog me axrista comment kai na po

    ......po po poli egrapses...:)
    paper: kaloooo akougetai....

    Medi@terra 2006 4 - 8 Οκτωβρίου Αθήνα . will check.
    mia amerikana, mia presa, ena mac, mia sindesi bt openworld, eftaseeeeeeeeeeeeeeeeeeee (telika olo zitatai esis oi antres.....)  

  2. # Anonymous Anonymous

    ha! den eimai kai toso xazi telika..
    loipon ola afta kala alla den pathainei agylwsi to xeri sou me afto to video-game vre neare?? giati oses fores prospathisa egw meta eimoun me voltaren..  

  3. # Anonymous Anonymous

    @nur
    Kalispera despinis... sorry gia to late reaply alla logo kairou eixa E-katathlipsi.pos pane ta kefia . aniksame blog ematha ..... bravo efantastos titlos ... eixame ton lazaro tora exoume ton Fester? wow!!!!ante pantos me to video-game diafono despinis... exeis pexei pote tetris me dio atoma ? try it kai meta mou les .....  

Post a Comment

Search



XML