Never trust modern technology. Trust it only when it is old technology.


Η εκδίκηση του σπασίκλα

Taken from "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/11/2005"

Πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στο καμάκι. Οι «νέοι σπασίκλες» (new geeks), σύμφωνα με έρευνες σε εξειδικευμένα περιοδικά και ραδιοτηλεοπτικά μέσα (περιοδικό SFX, Sci-fi channel), είναι η νέα κυρίαρχη φυλή της μέρας και της νύχτας. Οπως γράφει το SFX, βρετανικό περιοδικό επιστημονικής φαντασίας, τα πρώην «φυτά» είναι πλέον μια ανερχόμενη κοινωνική τάξη, η οποία αποτελεί κινητήρια δύναμη για τις αγορές και τις νέες τάσεις, αφού, σύμφωνα με τις έρευνες, ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο «κυνηγώντας τα πάθη τους».
ο παλιό στερεότυπο του μοναχικού αγοριού με τα σπυράκια και τα γυαλιά, ο υπερβολικά μελετηρός και ανιαρός φλούφλης, που στο σχολείο «ντρεπόσουν» να συναναστραφείς έχει δώσει τη θέση του στον «νεο-γκικ», ο οποίος θεωρείται πολύ δημοφιλής, κουλ και κυρίως «επιδραστικός». Αν θέλουμε να παίζουμε με τις λέξεις, το «επιδραστικός» - influential - είναι ένας σχετικά νεόκοπος χαρακτηρισμός, για όσους και ό,τι επηρεάζει τη μαζική κουλτούρα. Στη διάλεκτο του Ιντερνετ ο χαρακτηρισμός «geek» - σπασίκλας - θεωρείται πολλές φορές τιμητικός ή τουλάχιστον όχι τόσο υποτιμητικός όσο το «nerd» (φυτούκλα), αφού περιγράφει το άτομο εκείνο που ακομπλεξάριστα και χωρίς ενοχές κυνηγάει τις εμμονές του - από το χώρο της φαντασίας, των υπολογιστών, των ψηφιακών εξελίξεων - από το πρωί ώς το βράδυ, σχεδόν αδιαφορώντας για όλα τα άλλα. Σπασικλάκι θεωρούσαν κάποτε και τον Μπιλ Γκέιτς, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Σύμφωνα με την έρευνα του sci-fi channel (δημοφιλές καλωδιακό κανάλι, το αντίστοιχο του MTV για τους λάτρεις του φανταστικού), οι «νεο-γκικ» είναι συνήθως νέοι και σε ηλικία (το 80% είναι κάτω των σαράντα), οικονομικά ευκατάστατοι (το 21% ανήκει στην ανώτερη οικονομική κλίμακα) και μανιώδεις καταναλωτές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Εχουν προ-παραγγείλει το νέο «πανέξυπνο» μοντέλο κινητού τρεις μήνες πριν κυκλοφορήσει με την πιστωτική τους κάρτα και λόγω της υπερπληροφόρησης από το Ιντερνετ βρίσκονται πάντα δύο βήματα μπροστά από την επόμενη τάση όπου και αν αυτή εμφανιστεί.

Η κύρια διαφορά τους από τα σπασικλάκια τού χθες είναι ότι αφού τελειώσουν ένα μαραθώνιο στο Ιντερνετ, θα συνεχίσουν τη διασκέδασή τους σε ένα «άφτερ», αφού είναι «party animals», πηγαίνουν σε μπαρ και κλαμπ υπερδιπλάσιες φορές από τους περισσότερους ανθρώπους. Ακόμα, σύμφωνα με τις στατιστικές, πλέον καταναλώνουν σεβαστές ποσότητες αλκοόλ, καθώς και «ελαφριών» ναρκωτικών ουσιών προκειμένου να καλύψουν την απόσταση από την προηγούμενη φάση της μη cool ζωής τους. Ενας τυπικός Ελληνας νεο-γκικ, σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, είναι γύρω στα 27, έχει σπουδάσει στην Αγγλία, έχει μια μέση θέση σε μια τεχνική εταιρεία και έχει πάθος με τα γρήγορα αυτοκίνητα, τον «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» και την ultra cult σειρά «LOST».

Φυσικά οι περισσότεροι αμφισβητούν αυτές τις έρευνες, ιδιαίτερα αφού προέρχονται από πηγές οι οποίες θησαυρίζουν από άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα.

Κανείς πάντως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι στις συνθήκες που ζούμε, το μοντέλο του «επαναστάτη χωρίς αιτία» ολοένα και περισσότερο υποχωρεί μπροστά στην εικόνα του καλοσιδερωμένου στελεχοειδούς, με την έστω ανασφαλή δουλίτσα που έχει όμως «προοπτικές εξέλιξης». Οπως δείχνουν και τα σίριαλ της περίφημης γενιάς των τριαντάρηδων, ο φλώρος δεν είναι πλέον εξοβελιστέο είδος, αλλά ο νέος περιούσιος γαμπρός. Λίγο ενδιαφέρει αν το κινητό τρίτης γενιάς χρωστάει πάγια τριών μηνών ή αν η οικογένεια ακόμα πληρώνει για τα μάστερ του.



0 Responses to “Η εκδίκηση του σπασίκλα”

Post a Comment

Search



XML